Częstość występowania alergii pokarmowych rośnie w alarmującym tempie w ciągu ostatnich kilku dekad. Pomimo dramatycznego wzrostu częstości występowania chorób, rozwój skutecznych terapii nie nadąża. W tym wydaniu JCI, Ando i in. dostarczają związku przyczynowego pomiędzy interakcjami uwalniającymi czynnik histaminowy (HRF) a IgE i alergią pokarmową w modelu mysim. Skuteczna immunoterapia doustna zarówno u pacjentów z alergią na jaja, jak iu myszy z alergią na pokarm była związana z utrzymującą się supresją poziomów IgE-reaktywnych wobec HRF. Wyniki te potwierdzają rolę interakcji HRF-IgE w amplifikacji zapalenia jelit i sugerują HRF jako cel terapeutyczny w alergii pokarmowej. Wprowadzenie W ciągu ostatnich lat alergia pokarmowa stała się coraz powszechniejsza, u 8% do 10% dotkniętych nią dzieci. Niepożądane reakcje pokarmowe, takie jak anafilaksja, mogą zagrażać życiu u wielu osób, zwłaszcza dzieci. Nie ma lekarstwa na alergię pokarmową, a obecne zarządzanie kliniczne polega w dużej mierze na unikaniu obrażania żywności i gotowości na wypadek sytuacji wyjątkowej. Ponieważ unikanie jedzenia, szczególnie orzechów, we wczesnym dzieciństwie okazało się ostatnio zwiększać wrażliwość na te pokarmy (1), istnieje nagląca potrzeba nowych sposobów profilaktyki i / lub leczenia alergii pokarmowej. Uważa się, że klasyczny szlak anafilaksji, który obejmuje specyficzne dla alergenu sieciowanie IgE Fc. R1 na komórkach tucznych i bazofilach, prowadzące do uwolnienia mediatorów anafilaktycznych, takich jak histamina i serotonina, odgrywa główną rolę w niepożądanych reakcjach wywołanych przez żywność. Kliniczne znaczenie IgE w alergii pokarmowej człowieka zostało potwierdzone w badaniach demonstrujących, że humanizowany mAb anty-IgE omalizumab, który blokuje wiązanie IgE z FcyR1, zwiększa korzyści płynące z doustnej immunoterapii u pacjentów z alergią na pokarm (2). Raport Ando i wsp. (3) w tym numerze pokazuje, że hamowanie czynnika uwalniającego histaminę (HRF), który od dawna wiązano z alergiami, ma potencjał jako cel terapeutyczny w leczeniu alergii pokarmowej. Konkretnie, Ando i współpracownicy wykazali, że blokada HRF, która stymuluje uwalnianie histaminy i promujących 2 typu cytokiny (IL-4, IL-13) z komórek tucznych i bazofilów, łagodzi objawy alergii pokarmowej w mysim modelu alergii pokarmowej i wiąże się z poprawą kliniczną u pacjentów uczulonych na jaja poddanych doustnej immunoterapii antygenowej. Chociaż wiele badań powiązało podwyższony poziom HRF z zaburzeniami alergicznymi (4. 6), to badanie zapewnia definitywny związek między HRF a zapaleniem i objawami wywołanymi przez żywność. HRF w alergii i chorobie HRF pierwotnie klasyfikowane jako kontrolowane translacyjnie białko nowotworowe (TCTP) w guzach myszy i mysiej erythroleukemii (7, 8)
[podobne: gim 143, orzechy włoskie kalorie, polipektomia ]
Comments are closed.
Regeneracja wątroby – temat zawsze na czasie
[..] Odniesienie w tekscie do zdrowe żywienie[…]
Tez nie dostalam renty,a cisnienie,to mam wysokie.
[..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: czekolada dla diabetyków[…]
mononukleoza